Zdrowe jelita to bez wątpienia źródło silnej odporności organizmu, a także komfort niezawodnej pracy układu pokarmowego. Kiedy funkcjonują prawidłowo, trawienie przebiega bez problemów, a do krwi trafiają dostarczone wraz z pokarmem składniki odżywcze, a także witaminy czy minerały. Czasem zdarza się jednak, że praca jelit jest zaburzona. Przyczyną tego mogą być ubytki w naturalnej florze bakteryjnej. Warto bowiem wiedzieć, że w jelitach na co dzień znajdują się miliony zdrowych bakterii.
Równowaga flory bakteryjnej
Ich zadaniem jest właśnie rozkład pokarmów, a także wytwarzanie mikroelementów, czy regeneracja nabłonka jelita. Kiedy zatem równowaga flory bakteryjnej zostaje zaburzona, szybko odczuwa to cały organizm. Jak sobie wtedy radzić? Perfekcyjnym rozwiązaniem staje się odbudowa mikroflory jelitowej probiotykiem. Jest on niczym innym jak żywymi kulturami bakterii służącymi naszemu zdrowiu. Naturalnym probiotykiem może być jogurt, kefir, sok z czerwonych buraków, bądź kapusta kiszona. Często jednak tego typu produkty włączone do diety nie wystarczają. Ubytki mikroflory są tak duże, że potrzebna jest dodatkowa pomoc. I wówczas należałoby sięgnąć po probiotyk w formie preparatu. Tu jednak pojawia się pytanie o to, który preparat wybrać. Ich ilość na rynku potrafi przyprawić o zawrót głowy. Trudno jest też samodzielnie powiedzieć, czy każdy z nich jest efektywny oraz zawiera akurat te szczepy bakterii, które w naszym przypadku są najważniejsze. Odpowiedź na pytanie o skuteczność może przynieść jednak skład oraz znajomość poszczególnych szczepów. I tu na szczególną uwagę zasługuje najlepiej przebadany probiotyk, czyli zestaw szczepów, które po wyizolowaniu zostały poddane drobiazgowej ocenie.
Zalety probiotyku
Liczne badania prowadzone w warunkach laboratoryjnych, potwierdzające działanie szczepu, są gwarancją, że dany preparat rewelacyjnie zadziała, przynosząc szybką ulgę. Wpływ probiotyków na zdrowie jest ogromny. Te niepozorne kultury bakterii wpływają korzystnie nie tylko na same jelita, ale ogólnie na cały organizm. Regenerując błony śluzowe układu pokarmowego, dbają o przyswajanie oraz wytwarzanie niezbędnych dla organizmu makro oraz mikroelementów. Są gwarantem silnej odporności, komfortu trawiennego i energii potrzebnej organizmowi na co dzień.
Dodaj komentarz
View Comments