Na świecie istnieją dziesiątki, jeżeli nawet nie setki różnego rodzaju światowych kuchni. Mamy tutaj do czynienia na przykład z kuchniami europejskimi, takimi jak bardzo popularna na całym świecie kuchnia włoska i francuska, krytykowana przez wielu kuchnia brytyjska, bardzo lubiana w Polsce kuchnia grecka i śródziemnomorska, czy też nasza rodzima i niepozorna (ale za to jak bardzo smaczna!) kuchnia polska.
Jaką kuchnię wybrać?
Mamy również wiele innych kuchni, które są dla mieszkańców naszego kraju nad Wisłą o wiele bardziej egzotyczne i orientalne. Chodzi tutaj o takie kulinarne atrakcje jak kuchnia japońska (oparta w dużej mierze na sushi), kuchnia indyjska, wietnamska czy chińska. Dużą furorę robi w Polsce kuchnia japońska, która zawojowała serca Polek i Polaków w ciągu ostatniej dekady.
Duża popularność kuchni japońskiej spowodowała, że wielu właścicieli restauracji, barów i kawiarni zdecydował się na pomysł na biznes, który jeszcze kilka lat temu nie miałby w Polsce racji bytu. Jednak z powodu nadal trwającej pandemii koronawirusa i różnego rodzaju zakazów i obostrzeń, które uderzyły na wiele miesięcy w branżę gastronomiczną, obecnie tego typu pomysł na biznes jest już jak najbardziej możliwy i opłacalny. O jakim pomyśle mowa? Franczyza take away to nowy sposób zarobku dla mniejszych restauratorów, którzy bardzo ucierpieli na trwających obostrzeniach zakazujących im podawania przygotowywanego przez nich jedzenia wewnątrz lokalu. Franczyza take away to nic innego jak dowożenie jedzenia bezpośrednio do klienta, a także wydawaniu mu go na miejscu wewnątrz lokalu lub przed wejściem.
Jest to oczywiście rozwiązanie, które istnieje na polskim rynku od dwóch, a być może nawet i trzech dekad, jednak dopiero w ciągu ostatniego roku zaczęło ono być naprawdę popularne w naszym kraju. Na tyle popularne, że powoli zaczyna ono wypierać tradycyjny sposób sprzedaży jedzenia w Polsce i to mimo tego, że obecnie obostrzenia zakazujące wydawania jedzenia bezpośrednio w lokalu, są już zniesione.
Japońska franczyzna
Rozwiązanie to sprawiło, że franczyzy takie jak franczyza włoska, franczyza sushi czy kuchnia wietnamska, mają teraz możliwość dalszego działania i utrzymania się na rynku. Wszystko to dzięki mniejszym kosztom jakie restauratorzy ponoszą każdego miesiąca działając w systemie take away.
Dodaj komentarz
View Comments