Catering dietetyczne – rodzaje jadłospisów, zalety

Dieta to bardzo ważny czynnik życia i funkcjonowania człowieka. To własnie dzięki niej możliwe jest zapewnienie odpowiedniej gospodarki hormonalnej, a także utrzymanie prawidłowych funkcji życiowych. Codzienny jadłospis ma również ogromny wpływ na wygląd, masę, wagę, kształt ciała czy samopoczucie. Aby dieta była prawidłowo dobrana warto skorzystać z pomocy fachowców. Jednym ze sposobów jest catering dietetyczny. Czym on jest? Jakie przynosi korzyści? Jakie rodzaje dań przygotowywane są przez profesjonalistów? Jakie składniki wykorzystywane są w tego rodzaju żywieniu?

Catering dietetyczny to specyficzny sposób żywienia dzięki któremu można spróbować różnego rodzaju technik żywieniowych. Poszczególne dania dobierane są do upodobań, potrzeb i wymogów każdego klienta. Stąd też zróżnicowane są z pewnością smakowo, produktowo, kalorycznie czy pod względem efektywności.

Wśród diet można wyróżnić: dietę redukcyjną, dla sportowców, o określonej kaloryczności – 1000, 1200, 1500, 2000 kcal, wegetariańską, wegańską, dla kobiet w ciąży, bezglutenową czy dla diabetyków. Wśród popularnych jadłospisów znajduje się także dieta ketogeniczna. Na czym ona polega? Jakie składniki stanowią podstawę tego rodzaju żywienia? W jakim celu się ją stosuje?

Ten sposób podawania składników odżywczych ma w szczególności na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Jest to bardzo skuteczna technika odchudzania – jednak nie tylko. Przydaje się także pacjentom, którzy borykają się w wieloma chorobami takimi, jak: stwardnienie guzowate, padaczka lekooporna, zespół Retta, Doose, Dravet czy znana i ciężka choroba Parkinsona.

Głównym założeniem diety ketogenicznej jest dostarczanie sporej ilości tłuszczów, jednocześnie ograniczając węglowodany. Dlatego też głównymi składnikami jadłospisu są ryby, mięso, nabiał, orzechy, różnego rodzaju ostre przyprawy, czy naturalne tłuszcze.

W tej diecie, jak i innych przygotowywanych przez specjalistów znajdują się świeże produkty pochodzenia roślinnego, jak i te, które zapewniają założone cele. Przepisy wykonywane są przez doświadczonych kucharzy pod okiem dietetyków oraz lekarzy. Posiłki są smaczne, różnorodne, a także dopasowane do gustów i upodobań każdego klienta z osobna.